34th International Hegel Congress: 5. – 8. rujna 2022. (u suorganizaciji s Internationale Hegel Gesellschaft i Sveučilištem u Zadru).

Program kongresa       Sažetci izlaganja

 

Verstehen und Auslegen (Understanding and Interpretation), tradicionalna godišnja konferencija, 18. – 21. listopada 2021. s temom Democracy and Forms of Life.

Međunarodni simpozij: “Otuđenje?” (“Entfremdung?”)

U organizaciji Hegelova društva Zadar i u suradnji s Međunarodnim Hegelovim društvom i Odjelom za filozofiju Sveučilišta u Zadru na Sveučilištu u Zadru održat će se 4. – 7. 9. 2017. međunarodni simpozij “Izlaganje i tumačenje” (Verstehen und Auslegen) na temu: Otuđenje? (Entfremdung?). Program (dt.).

4. 9. 2017.

Međunarodni simpozij: Važnost životnoga svijeta? (Relevanz der Lebenswelt?)

U organizaciji Hegelova društva Zadar i u suradnji s Međunarodnim Hegelovim društvom i Odjelom za filozofiju Sveučilišta u Zadru na Sveučilištu u Zadru održat će se 29.8. – 2. 9. 2016. međunarodni simpozij “Izlaganje i tumačenje” (Verstehen und Auslegen) na temu: Važnost životnoga svijeta? (Relevanz der Lebenswelt?). Program (hrv.)Program (dt.).

24.8 2016.

Međunarodni simpozij: Uvažavanje i prosudba (Anerkennung und Urteilskraft)

U organizaciji Hegelova društva Zadar i u suradnji s Međunarodnim Hegelovim društvom i Odjelom za filozofiju Sveučilišta u Zadru na Sveučilištu u Zadru održat će se 31.8. – 5. 9. 2015. međunarodni simpozij “Izlaganje i tumačenje” (Verstehen und Auslegen) na temu: Uvažavanje i prosudba (Anerkennung und Urteilskraft). Program (hrv.)Program (dt.).

28.8 2015.

Međunarodni simpozij: Sveučilište danas? (Universität heute?)

U organizaciji Hegelova društva Zadar, a uz potporu DAD-a i Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru, na Sveučilištu u Zadru 1. – 5. 9. 2014. održava se 20. jubilarni međunarodni simpozij “Izlaganje i tumačenje” (Verstehen und Auslegen) ovaj puta na temu: Sveučilište danas. Program>>>

1.9 2014.

Call for papers: International Symposium “Mind and Culture” (Institute of Philosophy, Zagreb, December 5–6, 2014)

The Institute of Philosophy in Zagreb, which among its other emphases dedicates research to the study of philosophical and cultural heritage and the analysis and evaluation of contemporary philosophical topics, has chosen this topic as theme of its annual symposium “Mind and Culture” in order to consider in depth the complexity and significance of these concepts.

Please send the provisional title (by March 21, 2014) and an abstract (about 500 words) (by September 1, 2014) to profdrjurezovko@yahoo.com

7.3 2014.

Međunarodni simpozij: “Europa? Kulturna povijest jedne ideje”

Internationales Symposium: “Europa? Zur Kultugeschichte einer Idee”

Hegelovo društvo u suradnji s Odjelom za germanistiku Sveučilišta u Zadru organizira povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu: “Europa? Kulturna povijest jedne ideje”. Simpozij će se održati 1. – 5. 9. 2013.

Anlässlich des geplanten Beitritts der Republik Kroatien zur Europäischen Union veranstaltet die Abteilung für Germanistik der Universität Zadar in Zusammenarbeit mit der kroatischen Hegel-Gesellschaft vom 1. bis 5. September 2013 eine internationale und interdisziplinäre Tagung zum Thema „Europa? Zur Kulturgeschichte einer Idee.“ Program>>> Plakat>

26.8 2013.

Meeting of the International Academy of Philosophy of Science
Široki Brijeg: 24-27 July 2013
Science, Metaphysics, Religion

Program>>>

22.7. 2013.

International Symposium: Call for Papers

Bildung & Paideia

 

The Institute of Philosophy, the Plato Society of Zagreb and the Hegel Society
of Zadar organize international Symposium “Bildung und Paideia” in the City of Hvar, from October 13-16, 2013. >>>
29.12 2013.

Simpozij: Kritika subjekta?

U organizaciji Hegelova društva na Sveučilištu u Zadru od 02. do 07. rujna 2012. održat će se međunarodni simpozij na temu “Kritika subjekta?.Na Simpoziju sudjeluju eminentni stručnjaci za ovu tematiku. Program simpozija pogledajte ovdje (hrvatskideutsch).

1. rujna 2012.

Simpozij: Postavljanje granica i njihovo nadilaženje:
Filozofski i interdisciplinarni pristupi

U organizaciji Hegelova društva na Sveučilištu u Zadru od 29 kolovoza do 01. rujna 2011. održat će se međunarodni simpozij na temu “Postavljanje granica i njihovo nadilaženje: Filozofski i interdisciplinarni pristupi.” Na Simpoziju sudjeluju eminentni stručnjaci za ovu tematiku. Program simpozija pogledajte ovdje. 

29. kolovoza 2011.

Simpozij: Hegelova antropologija

U organizaciji Hegelova društva i Međunarodnog Hegelova društva na Sveučilištu u Zadru od 23. do 27. veljače 2011. održat će se međunarodni simpozij na temu Hegelove antropologije. Na Simpoziju sudjeluju eminentni stručnjaci za Hegelovu misao. Program simpozija pogledajte ovdje. 

23. veljače 2011.

Prof. Zovko izabran za dopredsjednika Međunarodnog Hegelova društva (Internationale Hegel-Gesellschaft)!

Na netom održanome XXVIII. Medunarodnom Hegelovu kongresu (XXVIII. Internationaler Hegel-Kongress) u Sarajevu – na kojem su svoja plenarna izlaganja održali svi najavljeni sudionici: M. Frank, W. Jaeschke, P. Stekeler-Weithofer, H.-P. Grosshans, I. U. Dalferth, J. Zovko, W. Waibel, C. Bickmann, M. Gerhard, K. Amerks, A. Bowie, S. Arnautovic i V. Preljevic – prof. dr. sc. Jure Zovko je izabran za dopredsjednika Medunarodnoga Hegelova društva (Internationale Hegel-Gesellschaft) sa sjedištem u Berlinu. Izbor profesora Zovka za dopredsjednika najmeritornijeg znanstvenog tijela za istraživanje Hegelove filozofje na svjetskoj razini i za prefesora Zovka osobno, ali i za našu Udrugu predstavlja iznimnu cast.

Izvor: http://www.hegel-gesellschaft.de/

22. 09. 2010.

Prof. Zovko postao član Međunarodne Akademije za filozofiju znanosti iz Bruxellesa!!!

Predsjednik “Hegelova društva” prof. dr. sc. Jure Zovko na posljednjem kongresu AIPS-a (Académie Internationale de Philosophie des Sciences) postao je članom te najpoznatije i najviše svjetske institucije za filozofiju znanosti. L’ Académie Internationale de Philosophie des Sciences sa sjedištem u Bruxellesu postoji od 1947. godine. Danas su joj članovi brojni ugledni znanstvenici širom svijeta, kao primjerice N. Chomsky, Nikolas Rescher, Peter Mittelstaedt, Roland Omnés i drugi. Među brojnim preminulim članovima Akademije navode se: Albert Einstein, Niels Bohr, R. Carnap, W. Quine, A. Tarski, W. Heisenberg, E. Schroedinger, v. Weizsäcker, J. Pigeet, K. Popper i drugi ugledni znanstvenici. Primitak našega predsjednika prof. dr. Zovka – profesora na Sveučilištu u Zadru i u Zagrebu – u ovo najviše znanstveno-filozofsko tijelo iznimni je znak priznanja ponajprije za prof. Zovka, ali isto tako i za našu udrugu. Koliko nam je poznato, prof. Zovko je do sada prvi i jedini hrvatski filozof primljen u tu “svjetsku akademiju za filozofiju znanosti “!

07. 09. 2010.

XXVIII. Internacionalni Hegelov kongres, Sarajevo 15. 9. – 19. 9. 2010.

XXVIII. medunarodni Hegelov kongres, Medunarodnog Hegelovog društva održat ce se od 15. – 19. 9. 2010. na Sveučilištu (Univerzitetu) u Sarajevu (Bosna i Hercegovina).

Program


Académie Internationale de Philosophie des Sciences 
organizira međunarodni simpozij “Science and interpretation” u Zadru 6. 9. – 10. 9. 2010.

Program 

Članak iz Zadarskog lista 

.

Hermeneutički simpozij: Osjećaji?

U organizaciji Hegelova društva na Sveučilištu u Zadru 30. 8. – 3. 9. 2010. održan je XVI. Međunarodni filozofski simpozij “Razumijevanje i tumačenje” na temu: Osjećaji? Na simpoziju je tema osjećaja obrađena s više filozofskih vidika. ( – Zadarski list)
Program 

01. 09. 2010.

Hermeneutički simpozij: Napredak?

U organizaciji Hegelova društva na Sveučilištu u Zadru od 1. do 5. rujna 2008. održan je XIII. Međunarodni filozofski simpozij “Razumijevanje i tumačenje” na temu: Napredak?
Program simpozija
 

01. rujna 2008.

Prof. Zovko postao član I.I.P.-a, najvišeg svjetskog filozofskog gremija!!!

Predsjednik “Hegelova društva” prof. dr. sc. Jure Zovko na kongresu I.I.P.-a (International Institut de Philosophie) održanom u Seulu postao je članom toga – na svjetskoj razini – najpoznatijega i najvišega znanstvenog filozofskoga gremija. Primitak našega predsjednika prof. dr. Zovka – profesora na Sveučilištu u Zadru i u Zagrebu – u ovo najviše znanstveno-filozofsko tijelo iznimni je znak priznanja ponajprije za prof. Zovka, ali isto tako i za našu udrugu. Koliko nam je poznato, prof. Zovko je do sada prvi i jedini hrvatski filozof primljen u tu “svjetsku akademiju filozofa”!

06. kolovoza 2008.

Mini Hegelov kongres

Od 17. do 20. travnja 2008. na Sveučilištu u Zadru održan je međunarodni mini Hegelov kongres na temu: Država i kultura. Na skupu su sudjelovali brojni stručnjaci za Hegelovu misao: Walter Jaeschke, Werner Becker, Pirmin Steckeler-Weithoffer, Heinz Kimmerle, Jure Zovko, Andreas Arndt i brojni drugi.

Program kongresa
 

20. travnja 2008.

Hermeneutički simpozij: Kulturni identitet – drugi?

Hegelovo društvo i Sveučilište u Zadru organiziraju XII. Međunarodni filozofski simpozij “Razumijevanje i tumačenje” na temu: Kulturni identitet – drugi? u Zadru od 2. do 7. runja 2007.

Program simpozija 

27. kolovoza 2007.

Hintikka i Kripke u Zadru

Međunarodni filozofski institut (INSTITUT INTERNATIONAL DE PHILOSOPHIE) organizira međunarodni simpozij Identity: Political, Socio-Economic, Religious and Personal (Identitet: politički društveno-ekonomski, religiozni i osobni) u Zadru od 29. kolovoza do 3. rujna 2007.

Na simpoziju sudjeluju brojni ugledni stručnjaci medu kojima i: Jaakko Hintikka, Saul Kripke i dr.

Program simpozija 

27. kolovoza 2007.

Predstavljen novi broj “Studia hermeneutica” na temu: Globalizacija. Problemi postmoderne.

“U četvrtak je na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za filozofiju održano predstavljanje zbornika radova „Globalisierung. Probleme der Postmoderne“ (Globalizacija. Problemi postmoderne). Riječ je o četvrtom svesku novoga niza „Studia hermneutica“. Četvrti svezak, kao i druge prije njega, ne samo sadržajno nego i financijski u cijelosti je osmislio te na njemačkom jeziku u suradnji s prof. dr. Erwinom Hufnagelom iz Mainza (i dr. Andreasom Arndtom iz Berlina) uredio predsjednik Društva prof. dr. Jure Zovko. Knjiga sadrži sedam izvorno na njemačkom jeziku napisanih znanstvenih rasprava koje su, uglavnom kao referati, održane početkom mjeseca rujna 2003. na Sveučilištu u Zadru u sklopu VIII. Međunarodnog filozofsko-hermeneutičkoga znanstvenog skupa „Verstehen und Auslegen“ (Razumijevanje i izlaganje).” 

30. travnja 2007.

Međunarodni simpozij „Platonism and Forms of Intelligence“ – „Platonizam i oblici inteligencije“

Od 9. do 13. listopada 2006. u gradu Hvaru (na istoimenom otoku) održan je međunarodni simpozij na temu „Platonism and Forms of Intelligence“ – „Platonizam i oblici inteligencije“. Taj simpozij poziva sudionike na razmatranje problema ljudske inteligencije uz pomoć njezina poimanja u Platonovoj filozofiji te u filozofiji platonizma, uzimajući u obzir pojave i analogije inteligencije kako se one pojavljuju u prirodnim, kognitivnim, i stvaralačkim procesima, kao i u njihovim proizvodima. Cilj je simpozija stvoriti konceptualnu okosnicu za buduće simpozije u ovom području istraživanja. Program simpozija 

15. listopada 2006.

Mitteleuropa – Fragen der kulturellen Identität (Srednja Europa – pitanja kulturnog identiteta)

U Dubrovniku je od 29. do 30. rujna 2006 održan međunarodni simpozij „Mitteleuropa – Fragen der kulturellen Identität.“ Voditelj simpozija je uz poznatog austrijskog filozofa prof. dr. Petera Kampitsa i predsjednik Hegelova društva prof. dr. Jure Zovko. Na simpoziju je sudjelovalo i nekoliko članova Hegelova društva. Program 

01. listopada 2006.

Prof. dr. Jure Zovko izabran u vijeće Međunarodnog Hegelova društva

Skupština Međunarodnoga Hegelova društva (Internationale Hegel-Gesellschaft iz Berlina) na svome redovitome zasjedanju na XXVI. Međunarodnom Hegelovu kongresu u Poznanu (Poljska) 22. rujna 2006. u svoje Vijeće izabrala je predsjednika Hegelova društva prof. dr. sc. Juru Zovka. Izbor našega predsjednika prof. dr. Zovka – profesora na Sveučilištu u Zadru i Zagrebu – u ovo visoko tijelo jedne međunarodno poznate i priznate, znanstvene organizacije je ponajprije za njega samoga, ali isto tako i za našu Udrugu iznimni znak priznanja. 

23. rujna 2006.

Obrazovanje i povijesnost

Od 3. do 8. rujna 2006. u organizaciji Hegelova društva na Sveučilištu u Zadru održan je XI. međunarodni filozofski simpozij “Razumijevanje i tumačenje”, ovoga puta na temu “Obrazovanje i povijesnost”. Sudionike simpozija na početku je pozdravio rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. Damir Magaš (slika), a tematski je uvod održao prof. dr. Erwin Hufnagel sa Sveučilišta u Mainzu. Na skupu su sudjelovali domaći i međunarodni stručnjaci koji su svaki iz svojega aspekta pokušali rasvijetliti ovu vrlo bremenitu temu. 

09. rujna 2006.

Između konfrotacije i integracije

Od 5. do 9. travnja 2006. na Sveučilištu u Zadru održava se međunarodni mini Hegelov kongres na temu:
IZMEĐU KONFROTACIJE I INTEGRACIJE.
Logika internacionalnih odnosa kod Hegela i Kanta u aktualnoj perspektivi.
Organizatori skupa: Međunarodno hegelovo društvo u suradnji s Hegelovim društvom (Hrvatske), Sveučilištom u Zadru, Gradom Zadrom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. 

07. veljače 2006.

S ljubavlju o ljubavi

U četvrtak 16. veljače 2006. mr. sc. Nino Raspudić-Kavanski je u organizaciji Hegelova društva održao u multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice u Zadru predavanje na temu: O ljubavi s ljubavlju. Predavača, inače asistenta na odjelu za talijanski jezik i književnost na filozofskom fakultetu u Zagrebu, predstavio je predsjednik Hegelova društva prof. dr. Jure Zovko. Predavanje je bilo izuzetno zanimljivo te je pružilo jedan posve novi (drukčiji) uvid u svakodnevni (medijski) govor o ljubavi. 

16. veljače 2006.

OSTALE VIJESTI MOŽETE POGLEDATI U ARHIVI