Dani etike. Mjesto etike u srednjim školama

U organizaciji „Hegelova društva“ 15. i 16. prosinca 2005. u Gradskoj knjižnici u Zadru održani su „Dani etike“ s podnaslovom „Mjesto etike u srednjim školama“. Prvoga dana predavanja su održali Tvrtko Jolić („Treba li nam predmet etika u srednjim školama“), Laura Blažetić („Ciljevi nastave etike u srednjim školama – teorija i praksa“), Jo Kempen („Feministička etika kao dio nastavnog programa“) te Jure Zovko na temu „Vjeronauk ili etika? – Pogrešna alternativa“. Kao vrlo kratki dodatak uz predavanje prof. dr. Jure Zovka Ante Sesar se usporedno osvrnuo na stanje tog predmeta u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Drugoga dana predavanja su održali Ante Vlastelica, profesor etike u XV. zagrebačkoj gimnaziji, zatim Nataša Vulić u ime Zavoda za školstvo i na kraju prof. dr. Nikola Skledar. Prof. Skledar izložio je jedan cjeloviti model kako bi, u skladu s potrebama i ciljevima hrvatskih građana i društva, zapravo trebalo urediti programe vjeronauka i etike, odnosno religijske kulture za koju se on osobito založio da bi mogla biti obvezni školski predmet, dok bi vjeronauk mogao biti samo izborni predmet. A etika kao prvenstveno filozofijska disciplina takvom vjeronauku ne bi mogla biti alternativa. (A.P.)

16. prosinca 2005.