Globalizacija i problemi postmoderne  


'Hegelovo društvo' organiziralo predstavljanje knjige autorskog tandema dr. Erwin Hufnagel – dr. Jure Zovko

Svake godine, početkom mjeseca rujna, već dugi niz godina na Sveučilištu u Zadru se održava međunarodni znanstveno-hermeneutički skup. Od svog osnutka suorganizator ovog skupa je Hegelovo društvo. Znanstvene priloge sa skupa, koji se odnose na različite teme, objavljuju u suradnji s renomiranim njemačkim nakladnikom ParErga iz Berlina, pretežito na njemačkom, te djelomice na engleskom jeziku.

U četvrtak je na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za filozofiju održano predstavljanje zbornika radova „Globalisierung. Probleme der Postmoderne“ (Globalizacija. Problemi postmoderne). Riječ je o četvrtom svesku novoga niza „Studia hermneutica“. Četvrti svezak, kao i druge prije njega, ne samo sadržajno nego i financijski u cijelosti je osmislio te na njemačkom jeziku u suradnji s prof. dr. Erwinom Hufnagelom iz Mainza (i dr. Andreasom Arndtom iz Berlina) uredio predsjednik Društva prof. dr. Jure Zovko. Knjiga sadrži sedam izvorno na njemačkom jeziku napisanih znanstvenih rasprava koje su, uglavnom kao referati, održane početkom mjeseca rujna 2003. na Sveučilištu u Zadru u sklopu VIII. Međunarodnog filozofsko-hermeneutičkoga znanstvenog skupa „Verstehen und Auslegen“ (Razumijevanje i izlaganje). Predstavljači knjige u srijedu su bili dr. Samir Arnautović, dr. Jure Zovko i mr. Ante Sesar.Sesar se osvrnuo na pojam „bonum commune“. Naglasio je kako je to ideja koja u svojoj srži i po svom karakteru pretendira na univerzalnost i na globalnost jednako kao, navodi on, i novokovanica „globalna pravednost“, s time što je opće dobro, po njegovoj procjeni, ipak pojam nešto fundamentalnijega značenja. U kontekstu globalizacije i postmoderne on „opće dobro“ interpretira tako što u njemu razlučuje ponajprije njegovu empirijsko-ontičku, potom njegovu teorijsko-ontološku te, na koncu, njegovu eidetsko-idejno-idealnu dimenziju.

- Ono što daje značaj, po mom mišljenju, ovoj knjizi je tematiziranje odnosa globalizacije i postmoderne, kazao je Samir Arnautović dodavši kako se i sam bavio postmodernom. Postmoderna se, kaže on, pojavljuje kao kritika uma. Globalizacija se pojavljuje, u nekom značenju, kaže Arnautović, kao ishodište postmoderne. Istaknuo je kako se u raspravi Jelene Jurišić i Jure Zovka otvara pitanje opstojnosti društva bez etičkih standarda.

Jure Zovko je, pak, napomenuo kako Hrvatska poprima najgore od globalizacije. Kazao je kako je postmoderna neozbiljan pristup ozbiljnim filozofskim temama, a poanta svakog razmišljanja o globalizaciji je kako sebe kultivirati. U zaključku svog izlaganja je istaknuo kako ga nitko ne može uvjeriti da se ljudska prava ne mogu univerzalizirati.

Zadarski list, ponedjeljak, 30. travnja 2007.