Prezentacija knjige "Hrvatska filozofija u europskom kontekstu"

"Hrvatska filozofija u europskom kontekstu" naslov je knjige, izišle na njemačkom jeziku 2003. godine u hermeneutičkom nizu "Hermeneutik im Gardez!" u Njemačkoj, koja je predstavljena u organizaciji filozofske udruge "Hegelovo društvo" u četvrtak, 1. travnja na Sveučilištu u Zadru.

U predstavljanju knjige sudjelovali su prof. dr. Jure Zovko (urednik), dr. Ante Periša i mr. Ante Sesar. Na scopus (cilj, namjeru) knjige te pojedinačno-problemski na svih pet studija (od kojih se sastoji knjiga) eminentnih hrvatskih stručnjaka za određena područja iz povijesti hrvatske filozofske misli osvrnuo se u svojemu izlaganju dr. Periša. Pri tom je istaknuo osobitu važnost trojice velikih hrvatskih filozofa: M. Vlačića Ilirika, Frane Petrića i Ruđera Boškovića koji su u knjizi iscrpno prikazani u pojedinačnim studijama. Mr. Sesar više se usredotočio na pitanje europskog konteksta knjige, tj. što «hrvatska filozofija» znači i što može ponuditi europskom filozofskom svijetu? Pri tom je postavio nekoliko kriterija koje bi neki mislilac morao ispunjavati da bi se moglo govoriti o njemu i njegovu nekakvom značenju u europskom kontekstu te je ustvrdio da trojica gore spomenutih hrvatskih filozofa svakako ispunjaju te kriterije. Prof. Zovko se osvrnuo na nastanak i važnost te knjige koja njemačkoj čitateljskoj publici prikazuje najznačajnije hrvatske filozofe. Osobito je naglasio ulogu W. Diltheya koji je Vlačića zapravo izvukao iz zaborava i skupa s Gadamerom istaknuo njegovu presudnu ulogu kao utemeljitelja teorije interpretacije, odnosno hermeneutike. Na kraju je prof. Zovko, bude li zaista potrebe za hrvatskim izdanjem, kako se to sada čini, izrazio spremnost da se knjiga prevede i tiska također na hrvatskom jeziku.

Na kraju bi se moglo zaključiti kako se radi o vrijednoj knjižici koju bi svatko tko se bavi filozofijom izlazeći u europski filozofski svijet trebao imati sa sobom kao vlastitu «legitimaciju» - kako se izrazio mr. Sesar – kojom bi ukratko i sažeto mogao prikazati i naš, makar relativno skromni, doprinos europskoj filozofiji.

01. travnja 2004.