Dani etike. Mjesto etike u srednjim školama

U organizaciji „Hegelova društva“ 15. i 16. prosinca 2005. u Gradskoj knjižnici u Zadru održani su „Dani etike“ s podnaslovom „Mjesto etike u srednjim školama“. Prvoga dana predavanja su održali Tvrtko Jolić („Treba li nam predmet etika u srednjim školama“), Laura Blažetić („Ciljevi nastave etike u srednjim školama – teorija i praksa“), Jo Kempen („Feministička etika kao dio nastavnog programa“) te Jure Zovko na temu „Vjeronauk ili etika? – Pogrešna alternativa“. Kao vrlo kratki dodatak uz predavanje prof. dr. Jure Zovka Ante Sesar se usporedno osvrnuo na stanje tog predmeta u Saveznoj Republici Njemačkoj.

16. prosinca 2005.

"Izvor savjesti"

U četvrtak 22. rujna 2005. u organizaciji „Hegelova društva“ održano je u multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice u Zadru predavanje prof. dr. Duška Travara na temu: „IZVOR SAVJESTI“. Nakon predavanja razvila se vrlo opsežna i zanimljiva diskusija. Predavanje je bilo izvrsno posjećeno.

22. rujna 2005.

Međunarodni simpozij - Zadar 4-9 rujna 2005.

Na Sveučilištu u Zadru od 4. do 9. rujna 2005. u organizaciji Hegelova društva održan je deseti, jubilarni međunarodni filozofski simpozij iz područja filozofijske hermeneutike na temu: „Religija. Hermeneutička istraživanja“.

10. rujna 2005.

"Tiče li vas se kvantna fizika?"

U četvrtak 7. travnja 2005. u multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice u Zadru u organizaciji "Hegelova društva" održano je drugo po redu predavanje u sklopu "Filozofskih radionica" pod naslovom "Tiče li vas se kvantna fizika?".

07. travnja 2005.

Održano predavanje "Filozofija danas?"

Hegelovo društvo je pod nazivom „Filozofska radionica“ pokrenulo niz filozofskih tribina namijenjenih široj javnosti. Tako je 11. veljače 2005. predsjednik Društva održao uvodno predavanje na temu „Filozofija danas?“ Multimedijalna dvorana gradske knjižnice u Zadru bila je prepuna zainteresiranih građana, mahom mlađe dobi.

11. veljače 2005.

Godišnja skupština Hegelova društva

Održana godišnja skupština Hegelova društva. Tajnik i predsjednik Društva donijeli su izvješće o dosadašnjem radu te program i planove za sljedeće razdoblje.
Nakon skupštine prezentiran je novi broj ča
sopisa „Studia hermeneutica“ objavljenog kod poznatog Berlinskog izdavača „ParErga“.

25. studenoga 2004.

U Zadru održan Međunarodni filozofski simpozij

U organizaciji Hegelova društva na Sveučilištu u Zadru održan Međunarodni filozofski simpozij „Verstehen und Auslegen“ („Razumijevanje i tumačenje“) na temu: Identitet. Na simpoziju su sudjelovali: Hans Ineichen (Erlangen), Kazimir Drilo (Heidelberg), Ivan Kordić (Zagreb), Erwin Hufnagel (Mainz), Josef Rauscher (Mainz), Jure Zovko (Zagreb/Zadar), Peter Kampits (Beč), Marijan Šunjić (Zagreb), Davor Pećnjak (Zagreb), Andreas Arndt (Berlin), Ante Sesar (Zadar/Augsburg), Josef Reiter (Mainz).

05-10. rujna 2004.

Prezentacija knjige "Hrvatska filozofija u europskom kontekstu"

U organizaciji Hegelova društva u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je prezentacija knjige "Kroatische Philosophie im europäischem Kontext" (Hrvatska filozofija u europskom kontekstu). O knjizi su govorili dr. Ante Periša, Ante Sesar i prof. dr. Jure Zovko koji je ujedno i urednik ove za našu filozofsko-kulturnu baštinu iznimno važne knjige. Predstavljanje knjige je bilo dobro posjećeno te medijski popraćeno.

01. travnja 2004.

Posjet predsjednika Međunarodnoga Hegelova društva

Na poziv predsjednika Hegelova društva prof. dr. Jure Zovka ugledni njemački hegelovac i aktualni predsjednik Međunarodnoga Hegelova društva prof. dr. Andreas Arndt iz Berlina održao je u Zadru predavanje pod naslovom: «Hegels Begriff der Dialektik» (Hegelov pojam dijalektike). U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru slušatelji su pozorno pratili predavanje profesora Arndta koje je prof. dr. Jure Zovko tečno i s lakoćom simultano prevodio na hrvatski jezik.

12. prosinca 2003.

Održana Osnivačka skupština Hegelova društva.

Sjednica Osnivačke skupštine Hegelova društva održana je u dvorani Odjela za filozofiju na Sveučilištu u Zadru s početkom u 18,00 sati. Na sjednici Osnivačke skupštine Hegelova društva jednoglasno je usvojen Statut Hegelova društva te je isto tako za prvog predsjednika Hegelova društva jednoglasno izabran prof. dr. Jure Zovko. Prof. dr. Jure Zovko je, u skladu sa Statutom, za dopredsjednika Društva predložio Zvjezdanu Dunatov, a za tajnika Antu Sesara. Skupština je njegov prijedlog jednoglasno potvrdila.

23. listopada 2003.